Energia vine de la fiecare dintre noi

Au inceput lucrarile pentru „Grebla Lake - Floating Solar Power Plant”. TMK Hydroenergy Power, impreuna cu Innovation Norway sustin energia viitorului, prin implementarea unui proiect unic in Romania

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

 
TMK Hydroenergy Power, in parteneriat cu Innovation Norway, construieste pe lacul de linistire Grebla primul sistem de energie fotovoltaica plutitor, ce va genera mai bine de 1 milion kW/ an. Acest proiect inseamna o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de peste 300 t CO2 anual.
 
Proiectul centralei fotovoltaice de pe lacul de linistire Grebla aduce energia viitorului mai aproape, prin dezvoltarea primului sistem de energie fotovoltaica plutitor de 1000 kW. Astfel, punem in valoare sinergia dintre soare, apa si infrastructura electrica a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ in Romania.
 
Proiectul isi propune sa dispuna de corpul de apa neutilizat in prezent al lacului de linistire Grebla, cu o suprafata de aproximativ 30.000 m². Energia produsa va acoperi partial consumul intern de energie electrica al TMK Hydroenergy Power.
De asemenea, producerea de energie cu ajutorul soarelui va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera care va totaliza peste 332,622 t CO2 pe an.
 

Valoarea investitiei este de 1,36 milioane Euro, TMK Hydroenergy Power beneficiind de un grant Innovation Norway pentru a acoperi o parte din cheltuieli

 
Valoarea totala a proiectului este de 1.363.552 Euro din care 131.950 Euro reprezinta valoarea neeligibila iar valoarea totala eligibila este de 1.231.602 Euro din care 737.500 Euro reprezinta valoarea eligibila nerambursabila. 

Start lucrari:

  • au fost livrate panourile fotovoltaice impreuna cu flotoarele si echipamentele conexe acestora;
  • au fost derulate etapele preliminarii pentru inceperea lucrarilor de montare a panourilor fotovoltaice. 

In urmatoarele saptamani se va realiza:

  • asamblarea flotoarelor (sistemelor plutitoare);
  • instalarea panourilor fotovoltaice;
  • realizarea lucrarilor de conexiune;
  • integrarea centralei fotovoltaice plutitoare in sistemul existent.
 
 
 
Divizia Oameni & Brand
CEZ Romania
 
Data 19.09.2023